Khasiat Terung Ungu


Tempah website / System Affiliate untuk Perniagaan Anda... klik sini

Info dan Khasiat Terung Ungu

Pengenalan Terung ialah tumbuhan yang tergolong dalam keluarga Solanaceae dan genus Solanum. Ia berasal dari India dan Sri Lanka, dan amat berkait dengan tomato dan ubi kentang. Terung biasanya digunakan sebagai sayur untuk masakan. Nama botaninya Solanum melongena. Pokok terung ialah pokok saka yang seringnya ditanam sebagai pokok setahun. Ia bertumbuh sehingga 40 – 150

Khasiat Terung Ungu

Dalam usaha mengumpul info khazanah herba di Malaysia, kami susun dan senaraikan pelbagai herba dan ulam yang terdapat di Malaysia. Moga ianya menjadi manafaat untuk semua. Amalan memakan ulam-ulaman segar oleh masyarakat kampung, menjadikan mereka hidup sihat sepanjang hayat. Moga ilmu dan khazanah ini tidak hilang di telan zaman.

Artikel kali ini membincangkan tentang Khasiat Terung Ungu yang mana mempunyai pelbagai nama dan khasiat seperti , , , , , , , , .

Info tentang Khasiat Terung Ungu ini kami masukkan dalam kategori : Bunga, Sayur, Ulam

MKH
Vgrip
Kunyit putih
Vxgra Krim

Pengenalan

Terung ialah tumbuhan yang tergolong dalam keluarga Solanaceae dan genus Solanum. Ia berasal dari India dan Sri Lanka, dan amat berkait dengan tomato dan ubi kentang. Terung biasanya digunakan sebagai sayur untuk masakan. Nama botaninya Solanum melongena.

Pokok terung ialah pokok saka yang seringnya ditanam sebagai pokok setahun. Ia bertumbuh sehingga 40 – 150 cm (16 – 57 inci) tingginya. Daunnya besar, dengan lobus yang kasar. Ukurannya 10 -20 cm (4-8 inci) panjangnya dan 5 – 10 cm (2-4 inci) lebarnya. Jenis-jenis separa liar adalah lebih besar dan bertumbuh sehingga 225 cm (7 kaki), dengan daun yang melebihi 30 cm (12 inci) panjangnya dan 15 cm (6 inci) panjangnya. Batang pokok seringnya berduri. Warna bunganya antara putih hingga ungu, dengan korola yang memiliki lima lobus. Stamennya berwarna kuning. Buah tepung berisi, dengan diameter yang kurang daripada 3 cm untuk pokok liar, dan lebih besar lagi untuk jenis yang ditanam.

khasiat terung ungu 2

Sejarah

Terung ialah tumbuhan pangan yang ditanam untuk buahnya. Asal-usul budidayanya berada di bagian selatan dan timur Asia sejak zaman prasejarah, tetapi baru dikenal di dunia Barat tidak lebih awal dari sekitar tahun 1500. Buahnya mempunyai berbagai warna, terutama ungu, hijau, dan putih. Catatan tertulis yang pertama tentang terung dijumpai dalam Qí mín yào shù, sebuah karya pertanian Tiongkok kuno yang ditulis pada tahun 544[4]. Banyaknya nama bahasa Arab dan Afrika Utara untuk terong serta kurangnya nama Yunani dan Romawi menunjukkan bahwa pohon ini dibawa masuk ke dunia Barat melewati kawasan Laut Tengah oleh bangsa Arab pada awal Abad Pertengahan. Nama ilmiahnya, Solanum melongena, berasal dari istilah Arab abad ke-16 untuk sejenis tanaman terung.

Kerana terung merupakan anggota Solanaceae, buah terung pernah dianggap beracun, sebagaimana buah beberapa varietas leunca dan kentang. Sementara buah terung dapat dimakan tanpa dampak buruk apa pun bagi kebanyakan orang, sebagian orang yang lain, memakan buah terung (serupa dengan memakan buah terkait seperti tomat, kentang, dan merica hijau atau lada) bisa berpengaruh pada kesehatan. Sebagian buah terung agak pahit dan mengiritasi perut serta mengakibatkan gastritis. Karena itulah, sebagian sumber, khususnya dari kalangan kesehatan alami, mengatakan bahwa terung dan genus terkait dapat mengakibatkan atau memperburuk artritis dengan kentara dan justru itu, harus dijauhi oleh mereka yang peka terhadapnya.

khasiat terung ungu

Khasiat

Kandungan Pemakanan Terong

Manfaat terong bagi kesihatan tubuh datang berkat kandungan nutrisinutrisinya. Terung kaya dengan vitamin C, K, B6, tiamin, niasin, magnesium, fosforus, tembaga, serat, asid folat, kalium, dan mangan. Selain itu, terung hanya sedikit sekali mengandung kolesterol atau lemak tepu.

Terong menawarkan pelbagai manfaat yang cukup penting dalam membantu menjaga kesihatan tubuh diantaranya menjaga kesihatan jantung, mengawal gula darah, sehingga mencegah kanser. Simak ulasan lebih lengkapnya berikut ini ..
Manfaat Terong Dalam Menjaga kesihatan pencernaan

Sama seperti sayur-sayuran lain, terong merupakan salah satu sumber serat makanan yang tinggi. Serat sangat penting bagi kesihatan pencernaan dan bermanfaat untuk melancarkan buang air besar. Serat juga dapat merangsang rembesan asid perut yang memudahkan penyerapan nutrisi dan pencernaan makanan. Serat juga sering dikaitkan dengan penurunan risiko penyakit jantung kerana dapat membantu mengusir kolesterol jahat’ yang boleh menyumbat arteri dan vena, penyebab aterosklerosis, serangan jantung, dan stroke.
Manfaat Terong Dalam Membantu menurunkan berat badan

Terong adalah makanan yang baik untuk membantu anda dalam menurunkan berat badan. Hal ini kerana terung rendah karbohidrat, padat nutrisi, dan rendah kalori. Satu cawan terung hanya mengandungi lapan gram karbohidrat. Terung juga merupakan makanan berglikemik rendah yang bermaksud bahawa sejumlah kecil karbohidrat dalam terung tidak menyebabkan kesan yang besar terhadap kadar gula darah anda (kunci lain untuk mengoptimumkan penurunan berat badan).
Manfaat Terong Dalam Menjaga sistem kekebalan tubuh

Terung juga merupakan sumber antioksidan terbaik yang bermanfaat untuk menjaga tubuh dari serangan pelbagai penyakit. Vitamin C yang terkandung pada terong merupakan bahagian penting dari sistem kekebalan tubuh. Selain vitamin C, terung juga mengandungi mangan, antioksidan semula jadi dan merupakan mineral yang penting. Lebih dari itu, terung mengandungi nasunin dan asam klorogenik, dua antioksidan organik yang boleh menghalang radikal bebas, serta mempunyai sifat antibakteria dan antivirus. Adanya antioksida yang baik dalam tubuh akan memastikan sistem organ seluruh badan anda terlindung daripada jangkitan dan penyakit berbahaya, termasuk kanser dan penyakit jantung.
Manfaat Terong Dalam Menjaga Kesihatan Tulang

Kompaun fenolik yang terkandung dalam terung sangat bermanfaat untuk melindungi tulang dari terjadinya kemerosotan tulang dan osteoporosis. Kompaun fenolik adalah sebatian yang memberikan warna unik pada buahbuahan, termasuk terung. Kompaun fenolik juga telah dikaitkan dengan penurunan risiko osteoporosis, peningkatan kekuatan tulang dan kepadatan mineral tulang. Terung juga mengandungi zat besi dan kalsium yang tinggi, di mana bahanbahan tersebut berperanan penting dalam menjaga kesihatan tulang. Nutrisi lain dalam terung, kalium, juga berperanan dalam penyerapan kalsium. Faktafakta ini membuat terung sebagai makanan yang sangat berguna untuk menjaga kesihatan tulang secara keseluruhan.

khasiat terung ungu 1

Manfaat Terong Dalam Mencegah Anemia

Kekurangan zat besi boleh berbahaya bagi kesihatan secara keseluruhan, dan itu boleh menyebabkan anemia. Anemia ditandai dengan sakit kepala dan migrain, keletihan, lemah, kemurungan, dan kerosakan kognitif. Mengambil makanan yang kaya akan zat besi dapat melawan anemia, dan terung mempunyai kandungan zat besi yang cukup banyak. Adapun komponen penting lain di dalam terung adalah tembaga. Tanpa kedua mineral tersebut, jumlah sel darah merah dalam tubuh akan terus menurun. Menjaga jumlah sel darah merah tetap normal akan memberi kesan positif terhadap kesihatan tubuh anda secara keseluruhan dan terhindar dari anemia.
Manfaat Terong Dalam Meningkatkan Prestasi Otak

Terung mengandungi fitonutrien yang telah lama dikenali sebagai pemacu untuk aktiviti kognitif dan kesihatan mental secara umum. Nutrisi ini tidak hanya sebagai pelindung terhadap datangnya radikal bebas dan racun yang masuk ke dalam tubuh, namun juga dapat meningkatkan aliran darah ke otak. Dengan banyaknya bekalan darah yang kaya oksigen ke otak, maka hal tersebut dapat meningkatkan kekuatan memori dan daya fikir. Kalium dalam terung juga diketahui bertindak sebagai vasodilator dan penguat otak, sehingga secara keseluruhan, sayur-sayuran ini boleh disebut sebagai makanan untuk otak.
Manfaat Terong Dalam Menjaga Kesihatan Jantung

Ada beberapa perkara yang membuat terung dikatakan boleh bermanfaat dalam menjaga kesihatan jantung anda. Seperti yang telah dijelaskan sebelum ini bahawa terung boleh membantu mengurangkan kewujudan kolesterol jahat’ dalam tubuh dan merangsang penyerapan kolesterol baik’. Keseimbangan kolesterol dalam tubuh selalu berubah-ubah berdasarkan makanan yang kita makan, namun lebih banyak kolesterol HDL yang kita miliki, maka hal itu semakin baik. Mengurangkan kolesterol LDL boleh mencegah serangan jantung, stroke, dan aterosklerosis. Bioflavonoid dalam terung sangat bermanfaat dalam mengurangkan tekanan darah, di mana hal ini akan mengurangkan ketegangan dan tekanan pada sistem kardiovaskular serta sangat baik dalam meningkatkan kesihatan dan daya tahan jantung anda.
Manfaat Terong Dalam Mengawal Gula Darah

Sebelumnya, para ahli di Amerika telah mengesyorkan terung sebagai bahagian dari makanan pesakit diabetes jenis 2 Sayuran ini mempunyai serat yang tinggi dan rendah karbohidrat larut. Sayuran ini juga kaya akan fenol, antioksidan yang benarbenar membantu mengawal kadar gula darah pada pesakit diabetes. Fenol mengatur metabolisme karbohidrat tubuh. Hal ini memberikan insulin lebih banyak masa untuk memecah karbohidrat, terutamanya dari makanan olahan yang tidak mengandungi serat atau vitamin.
Manfaat Terong Dalam Mencegah Kecacatan Lahir

Folik adalah salah satu kandungan penting dari makanan yang bermanfaat bagi ibu hamil. Asam folat secara langsung melindungi bayi dari cacat tabung saraf, yang boleh menjadi kenyataan dalam beberapa cara. Oleh kerana itu, disyorkan bagi ibu hamil untuk meningkatkan pengambilan asid folik yang boleh didapati pada terong atau makanan lain kerana boleh bermanfaat bagi si bayi dan juga si ibu.

Lagi info tentang herba :

 • kebaikan terong (17)
 • khasiat terung ungu (15)
 • khasiat terong (13)
 • khasiat terong ungu (11)
 • khasiat buah terung (11)
 • kebaikan buah terung (8)
 • ulam terung (6)
 • gambar pokok terung (5)
 • kasiat terong ungu (4)
 • keburukan terung (4)
 • khasiat terung panjang (4)
 • kasiat terong (3)
 • terung ungu (3)
 • kasiat terung (3)
 • keburukan terong (3)
 • gambar sayur terung (3)
 • kebaikan dan keburukan terong (3)
 • terong khasiat (3)
 • pokok terung bulat (3)
 • manfaat terong ungu (3)
 • kelebihan terong pipit (3)
 • keburukan terong kepada lelaki (2)
 • kebaikan dan keburukan terung (2)
 • keistimewaan terong (2)
 • kejelekan terong (2)
 • kelebihan makan terung (2)
 • ulam terung berbentuk roket (2)
 • terong malaysia (2)
 • sayur terung (2)
 • pokok cegah kanser (2)
 • manfaat terong (2)
 • terung kencing manis (2)
 • terung panjang (2)
 • khasiat terong bulat ungu (2)
 • tumbuhan pencegah kanser (2)
 • KHASIAT BUAH TERONG (2)
 • terung dalam bahasa inggeris (2)
 • kebaikan buah nangka (2)
 • Apakah kelebihan terung (2)
 • gambar terong ungu (2)
 • terong mebyebabkan sakit kepala (1)
 • pokok terung pungat yang berduri lembut (1)
 • real madrid (1)
 • resepi cuping india (1)
 • resepi terung ungu (1)
 • daun terong (1)
 • sayur terung untuk ubat besar jakar (1)
 • sifat makanan terung (1)
 • foto terong pangjang dan terong bulat (1)
 • pokok terung (1)
 • gambar pohon terung ungu (1)
 • petua orang lama lelaki tak boleh makan terung (1)
 • manfaat terung ungu untuk wanita (1)
 • gambar sayur terong (1)
 • manfaat terong cekokak (1)
 • gambar terong gofano (1)
 • manfaat pisang pok pipit (1)
 • tanam batang pokok terung adakah menjadi (1)
 • tanam pokok terung (1)
 • apa hasiat terong ungu (1)
 • apa kh khasiat terung pipit? (1)
 • Terung ulam (1)
 • terung pungat (1)
 • cara makan terung yang sihat (1)
 • terung mengandungi khasiat apa (1)
 • Cara masak p0kak (1)
 • cina guna terung (1)
 • terong ungu panjang sebagai hiasan (1)
 • terong ulam untuk masakan (1)
 • terong srilong (1)
 • terong sri long (1)
 • kenapa lelaki tidak boleh makan terong untuk melayu (1)
 • dakit gout boleh makan terung tak (1)
 • dari mana datangnya terung (1)
 • terong (1)
 • tanduk payau ubat untuk apa (1)
 • manfaat buah terong untuk zakar (1)
 • manafaat terung (1)
 • kelebihan terong (1)
 • kasiat buah terong (1)
 • Kasiat buah terong merah (1)
 • apa haksiat terung (1)
 • kasiat terong ungu panjang bagi pria (1)
 • Kasiat terong untk tenaga batin (1)
 • kasiat terung ungu (1)
 • keburukan sayur (1)
 • keburukan n kebaikan konsumsi terung putih (1)
 • keburukan makan terong (1)
 • kebaikan terung untuk si darah tinggi (1)
 • kebaikan terung asam (1)
 • kebaik kan terung (1)
 • kebaikan sayur terong (1)
 • KEBAIKAN SAYUR BENDI UNTUK ORANG HAMIL (1)
 • kebaikan memakan terung (1)
 • kebaik terung (1)
 • kahsiat terung (1)
 • Kahasiat buah terung (1)
 • makan terung asam disaat hamil (1)
 • makan terung (1)
 • klik kasiat jus kobis (1)
 • khsiat terung (1)
 • khasit terung (1)
 • gambar terung panjang hitam (1)
 • guna terong ungu (1)
 • herba mencegah (1)
 • khasiat terong bahasa malaysia (1)
 • herba mencegah kanser (1)
 • khasiat terbaik tomato untuk asma (1)
 • khasiat pokok terung panjang (1)
 • khasiat makan terung (1)
 • khasiat kentang ungu untuk penyakit kanser (1)
 • image terung panjang (1)
 • jus sayur terong (1)
 • kepentingan sayur terung ungu (1)
 • kebaikan dan keburukan sayuran ungu (1)

Info Herba TERBARU...

No Banner to displayKapsul Kunyit PUTIH - Mencegah Penyakit

iklan-kunyit-putih
Powered by WordPress | Theme Designed by: http://www.venetianharmony.org | Thanks to r4-3ds, atuonline and www.r4isdhc-uk.com