Khasiat Bawang Putih


Tempah website / System Affiliate untuk Perniagaan Anda... klik sini

Info dan Khasiat Bawang Putih

Bawang putih Bawang putih (Allium sativum) merupakan sejenis tumbuhan dari keluarga Alliaceae sama seperti lain-lain jenis bawang iaitu bawang besar, bawang merah, lik , dan kucai. Bawang putih telah ditanam dan digunakan manusia semenjak beribu tahun dulu dalam perubatan dan masakan. [1]Bawang putih seperti juga bawang merah dan bawang besar mempunyai daun dan bebawang yang

Khasiat Bawang Putih

Dalam usaha mengumpul info khazanah herba di Malaysia, kami susun dan senaraikan pelbagai herba dan ulam yang terdapat di Malaysia. Moga ianya menjadi manafaat untuk semua. Amalan memakan ulam-ulaman segar oleh masyarakat kampung, menjadikan mereka hidup sihat sepanjang hayat. Moga ilmu dan khazanah ini tidak hilang di telan zaman.

Artikel kali ini membincangkan tentang Khasiat Bawang Putih yang mana mempunyai pelbagai nama dan khasiat seperti , , , , , , , , , .

Info tentang Khasiat Bawang Putih ini kami masukkan dalam kategori : Sayur, Ubat, Ulam

MKH
Vgrip
Kunyit putih
Vxgra Krim

Bawang putih

Bawang putih (Allium sativum) merupakan sejenis tumbuhan dari keluarga Alliaceae sama seperti lain-lain jenis bawang iaitu bawang besar, bawang merah, lik , dan kucai. Bawang putih telah ditanam dan digunakan manusia semenjak beribu tahun dulu dalam perubatan dan masakan. [1]Bawang putih seperti juga bawang merah dan bawang besar mempunyai daun dan bebawang yang berada dalam tanah yang cetek sahaja. Berbeza dengan bawang besar yang mempunyai satu bebawang, bawang putih dibentuk dari pelbagai bebawang yang mebentuk satu rumpun bebawang.

Bawang putih dipercayai berasal dari tengah pergunungan Asia iaitu di Tajikstan, Turkmenia, Uzbekistan dan utara Iran, Afghanistan dan Pakistan.[2] Ia dari tumbuhan liar yang kemudian dibuat pembiakbakaan tumbuhan sejak dulu kala. Tanaman ini merupakan tanaman yang mendapat penekanan di negara oirental seperti di China dan Korea.

Belum ada maklumat mengenai tanaman bawang putih dibuat di Malaysia kerana tanaman ini kurang sesuai di Malaysia yang mempunyai iklim lembab dan banyak hujan memudahkan serangan penyakit bawang putih. Negara pengeluar utama bawang putih didunia ialah China dengan 10.5 juta metrik tan setahun atau kira-kira 77% penghasilan dunia. Ini diikuti dengan India (4%), Korea (2%), Rusia (1.6%) dan Amerika Syarikat (1.4%). Malaysia merupakan negara pengimpot bersih utama bawang putih.

Antara kebaikan bawang putih

Mengurangkan Risiko Angin Ahmar . Bawang putih mampu penghasilan oksida nitrik pada dinding saluran darah yang membantu untuk mengembang dan mengawal tekanan darah dengan baik bagi mengelakkan risiko darah tinggi dan angin ahmar.

Mengurangkan Risiko Kanser . Kaya dengan anti oksidan seperti selenium, bawang putih mampu membantu mengurangkan radikal dalam darah, sekaligus mengurangkan risiko seseorang menghidap kanser.

Bertindak sebagai Anti-bakteria dan Antivirus . Sejenis bahan iaitu allicin yang terkandung di dalam bawang putih ini bertindak sebagai antivirus dan antibakteria dalam memusnahkan beberapa mikrobakteria. Jadi, ianya amat baik untuk jangkitan perut, jangkitan influenza dan sebagainya.

Mengandungi Iodin . Bawang putih mempunyai kandungan iodin yang tinggi yang baik untuk pesakit hypertiroid.

Miningkatkan Sistem Imunisasi . Kajian mendapati bahawa pengambilan bawang putih sebanyak dua hingga tiga ulas sehari selama tiga minggu akan meningkatkan aktiviti sel darah putih untuk melawan jangkitan dan tumor.

Antiinflamasi . Kajian juga menunjukkan bawang putih mempunyai bahan antiinflamasi yang dapat membantu mengurangkan penyakit asma, mengurangkan inflamasi pada arhritis pada sendi seperti rheumatoid atau pun osteoarthritis.

Melindungi Tanaman . Pernahkah anda terjumpa dengan hama tanaman yang berwarna putih dan adakalanya berwarna hitam. hama ini sangat tidak suka pada bawang putih. Tumbuk bawang putih hingga hancur dan bancurkan dengan minyak mineral, air, dan sabun cair. Tuang ke dalam bekas pam dan pamkan ke arah tanaman yang terlibat.

Membantu Sistem Pencernaan . Bawang putih akan merembeskan gastric acid pada lapisan perut yang akan membantu proses pencernaan di dalam saluran makanan.

Mengurangkan Kolesterol Dalam Tubuh . Kandungan Di-sulphide di dalam bawang putih membantu menurunkan nilai kolesterol di dalam saluran darah dan seterusnya mengurangkan risiko penyakit jantung.

Mengurangkan Angin Dalam Tubuh/ Perut.  Sekiranya anda mengalami kembung perut secara tiba-tiba atau di tengah malam akibat daripada tersalah makan atau perut masuk angin, anda boleh mencuba mengubati dengan mengambil dua ulas bawang putih dan bakar. Setelah itu buang kulitnya dan makanlah bawang putih tersebut. Insya Allah selang beberapa minit kemudian anda akan dapati angin dalam perut anda akan berkurangan dan anda akan berasa lega.

Menyuburkan Rambut.  Bawang putih juga boleh mengatasi masalah rambut gugur. Bawang putih mengandungi bahan allicin yang tinggi merah, yang dipercayai efektif untuk mengatasi masalah rambut gugur. Gosokkan bawang putih yang telah dibuang kulit dan dipotong pada kulit kepala boleh juga ditambahkan dengan minyak kelapa untuk kesan yang maksimum.

Membersihkan Jerawat . Bawang putih merupakan remedi semulajdi untuk menyingkirkan kuman jerawat kerana ianya mengandung antioksidan yang dapat membunuh bakteri. Gosokkan bawang putih yang telah dibuang kulit dan dibelah pada jerawat di wajah perlahan-lahan dan biarkan sehingga kering. Kemudian basuh wajah.

Antara kegunaan bawang putih atau garlic dari segi perubatan adalah untuk :
Kolesterol tinggi
Penyakit Jantung Koronari
✔Serangan Jantung
✔Atherosclerosis
✔Mencegah kanser colon, rectal, stomach, breast, prostate, paru-paru
✔Merawat kanser prostat
✔Merawat kanser pundi kencing
✔Merawat kencing manis
✔Merawat Osteoathritis

Khasiat

Bawang Putih digunakan dalam bentuk segar (Untuk masakan dan perubaatan), dikeringkan dan juga diproses dalam bentuk serbuk . Penyimpanan yang sempurna membolehkan bawang putih tahan lama sehinga beberapa bulan. Di Malaysia semua bangsa menggunakan bawang putih dalam masakan harian terutamanya masyarakat Cina dan menjadi satu kemestian.

Khasiat bawang putih memang diketahui sangat berguna untuk kesihatan manusia kerana membantu dalam membunuh parasit, membantu dalam sistem pernafasan, perbaiki sistem penghadaman dan kandungan tenaga yang rendah. Ia telah digunakan semenjak 510 sSM di China sebagai tumbuhan sihat untuk kesihatan manusia. Kajian saintis menunjukkan setiap 100 gram bawang putih mengandungi 623 kJ kalori, karbohidrat (33 g), gula (1 g), serat (2.1 g), lemak (0.5 g), protein (6.39 g), beta karotin ( 5 microgram), thiamine (vitamin B1) (0.2 microgram), riboflavin (vitamin B2) (0.11 microgram), niacin (0.7 mucrogram), asid panthitenik (0.59 microgram), Vitamin B6 (1.2535 micragram), folate (3 microgram), vitamin C (31.2 mg), kalsium (181 mg), zat besi (1.7 mg), magnesium (25 mg), fosforus (153 mg), kalium (401 mg), natrium (17 mg) dan zink (1.16 mg). Kandungan zat lain ialah seperti mangan (1.672 mg) dan selenium (14 micrograms). Kandungan nutrien ini memberikan bawang putih sebagai sumber mineral utama untuk kesihatan manusia.[perlu rujukan]

Selain berfungsi sebagai anti bakteria, bawang putih di dapati sangat baik untuk mengelakkan penyakit serangan jantung dan mengurangkan tekanan darah tinggi dan penyakit kanser. Menjadi satu budaya di Korea dimana orang-orang tua memakan bawang putih mentah di kebun dan kuil. Kajian saintis juga mendapati bawang putih mampu mengurangkan penyempitan kolesterol pada saluran darah dalam kardiovaskular manusia. Kajian lain nyatakan ianya dapat kurangkan kandungan gula dalam badan dan mngurangkan batuk.[perlu rujukan]

Bawang putih digunakan sebagai bumbu yang digunakan hampir di setiap makanan dan masakan Malaysia. Sebelum dipakai sebagai ramuan, bawang putih dihancurkan dengan ditekan dengan sisi pisau (dikeprek) sebelum dihiris halus dan ditumis dengan sedikit minyak goreng. Bawang putih boleh juga ditumbuk dengan pelbagai jenis bahan ramuan yang lain.

Bawang putih mempunyai khasiat sebagai antibiotik alami di dalam tubuh manusia. Bawang ini telah dikenal pasti dapat memecahkan kolesterol yang menyekat perjalanan darah pada salur darah dan kolesterol ini dikenal pasti sebagai punca kepada penyakit darah tinggi.Ia juga membantu menyegarkan pernafasan sekalipun tempat yang banyak karbon monoksida (asap kenderaan).

Sayuran ini juga dapat menghindarkan seseorang daripada diserang kanser kerana kandungan mineralnya membantutkan ketumbuhan tumor dalam tubuh badan.Selain itu bagi mereka yang mempunyai masalah jerawat, kuman tersebut dapat dibunuh dengan menumbuk bawang putih serta menepekkannya di bahagian yang berjerawat.

Cara Menanam Bawang Putih

cara menanam bawang putih

Bawang putih merupakan salah satu bumbu masakan yang pemakaiannya seolah wajib. Sayangnya, makin ke sini, harga bawang putih semakin melonjak. Hal ini kemudian memaksa para ibu rumah tangga untuk ekstra hemat, entah dengan mengurangi penggunaan bawang putih atau bahkan tidak lagi menggunakannya. Ini patut disayangkan, sebab bagaimanapun bawang putih merupakan komponen sehat dalam makanan. Sebenarnya ada ragam cara untuk berhemat tetapi tetap bisa menggunakan bawang putih sebagai bumbu masakan. Sederhana saja, tanam bawang putih Anda sendiri! Mungkin Anda berpikir opsi ini merepotkan karena mengira bercocok tanam bawang putih harus di lahan yang luas. Faktanya, Anda bahkan bisa menanam bawang putih di pot bunga! Untuk pemahaman lebih lanjut, berikut kami sajikan cara menanam bawang putih di pekarangan rumah. Semoga membantu.

Tanaman Kebun

Memang bawang putih pada faktanya adalah tanaman kebun. Akan tetapi bukan berarti ia taidak tumbuh maksimal jika ditanam di pekarangan rumah Anda. Tapi sebelum benar-benar menanamnya, pastikan pekarangan Anda memiliki kondisi ideal berikut:

 1. Bawang putih tak suka tanah yang becek atau kadar airnya tinggi. Karena itu, cermatilah tanah di pekarangan. Jika terlalu lembab, lebih baik tanam bawang putih di pot saja.
 2. Pastikan pula pekarangan Anda terpapar sinar matahari dengan benar, sebab sebagai tanaman, bawang putih sangat menyukai area terbuka dan terkena sinar matahari maksimal.
 3. Jika pekarangan Anda dipenuhi tumbuhan, tak mengapa sebab bawang putih tidak bermasalah dengan hal tersebut, hanya saja pastikan tumbuhan lain tidak menghalangi pasokan cahaya ke tanaman bawang ya!

Jika pekarangan Anda ideal untuk ditanami, maka tak ada salahnya untuk segera memulai kegiatan bercocok tanam. Adapun cara menanam bawang putih sebagai berikut:

 1. Bawang putih diperbanyak melalui umbinya. Jadi, jika Anda tak mau repot-repot, cukup beli bawang puith beberapa siung dan simpanlah beberapa bulan hingga terlihat ada daun bawang yang mulai keluar dari umbi tersebut. Itu adalah pertanda bawang siap ditanam. Biasanya dalam metode yang lebih professional, pembibitan bawang putih dimulai dengan menyimpan umbinya di tempat dengan suhu yang berkisar di angka 5 derajat celcius. Suhu tersebut bisa merangsang proses pengumbian dengan baik.
 2. Setelah bibit siap, pastikan medium tanah tempat bawang hendak ditanam tersebut dalam keadaan subur. Jika dirasa kurang, Anda bisa mengolahnya terlebih dahulu dengan menggunakan pupuk kompos. Setelahnya ratakaanlah tanah.
 3. Langkah selanjutnya adalah dengan membuat lubang tanam dengan kedalaman antara 2 sampai 3 cm. Jarak tanam masing-masing bibit bawang adalah 8 sampai 10 cm. Setelah siap, tanamlah bawang putih.
 4. Dalam proses tumbuhnya, bawang putih tidak membutuhkan banyak air jadi Anda tidak perlu sering-sering menyiramnya. Kerusakan bawang akan semakin tinggi jika tanah basah. Yang perlu Anda perhatikan hanyalah tumbuhan pengganggu di sekitar tanaman bawang putih seperti rerumputan
 5. Masa panen bawang putih bisa terlihat dari daunnya yang telah menguning, menjadi coklat dan kemudian layu. Jika Anda telah mendapati kondisi tersebut, berarti bawang putih Anda siap dipanen.
 6. Setelah dipanen, jangan simpan bawang putih dalam keadaan basah sebab berpotensi busuk. Sebaiknya, setelah dicabut dari tanah, angin-anginkanlah bawang putih terlebuh dahulu baru kemudian disimpan.

bawang putih

Lagi info tentang herba :

 • khasiat bawang putih bakar (632)
 • bawang putih bakar (252)
 • Manfaat bawang putih bakar (173)
 • kebaikan bawang putih (77)
 • khasiat makan bawang putih bakar (67)
 • makan bawang putih bakar (61)
 • khasiat bawang putih (55)
 • kumpulan khasiat bawang putih bakar (53)
 • Hasiat bawang putih (37)
 • kasiat bawang putih bakar (34)
 • bawang putih panggang (30)
 • manfaat bawang putih panggang (28)
 • amalan makan bawang putih bakar (27)
 • khasiat bawang putih malaysia (23)
 • kelebihan bawang putih (22)
 • manfaat makan bawang putih bakar (21)
 • cara membakar bawang putih (18)
 • kelebihan bawang putih bakar (16)
 • Khasiat bawang putih panggang (14)
 • khasiat bawang putih dalam perubatan islam (14)
 • bawang bakar (14)
 • bawang puteh (12)
 • khasiat bawang bakar (11)
 • manfaat bawang bakar (11)
 • herba bawang putih (10)
 • bawang putih (10)
 • kegunaan bawang putih bakar (9)
 • khasiat bawang putih di bakar (9)
 • manfaat bawang putih dibakar (9)
 • keburukan bawang putih bakar (8)
 • bakar bawang putih (7)
 • cara membuat bawang putih bakar (6)
 • herba amalan korea (6)
 • kebaikan makan bawang putih bakar (6)
 • bawang putih bakar khasiatnya (5)
 • bawang putih bakar untuk kolesterol (5)
 • gambar bawang kating (5)
 • merica untuk merpati (5)
 • manfaat burung dara untuk sakit jantung (5)
 • manfaat merica untuk merpati (5)
 • manfaat merica buat merpati (5)
 • mesai kucing (4)
 • merica buat merpati (4)
 • manfaat bawang putih di bakar (4)
 • manfaat bawang putih bakar untuk kesehatan (4)
 • khasiat bawang putih dibakar (4)
 • cara bakar bawang putih (4)
 • keburukan bawang putih (4)
 • bawang putih bakar buang angin (4)
 • bawang putih dibakar (4)
 • bawah putih panggang (4)
 • khasiat bawang putih di panggang (3)
 • kasiat bawang bakar (3)
 • kasiat bawang putih (3)
 • khasiat bawang (3)
 • bawang dlm perubatan (3)
 • bawang putih di bakar (3)
 • herba yg menjadi amalan korea (3)
 • khasiat bwg putih bakar (3)
 • apa manfaat bawang putih bakar (3)
 • manfaat bawang putih kating (3)
 • mamfaat bawang putih panggang (3)
 • ulam bawang putih (3)
 • manfaat bawang merah untuk merpati (3)
 • manfaat bawang putih panggang untuk kesehatan (2)
 • manfaat bawang putih bakat (2)
 • pil putih buat merpati (2)
 • manfaat bawah putih bakar (2)
 • manfaat bawang panggang (2)
 • manfaat bawang putih pangg (2)
 • manfaat nengkonsumsi bawang putih bakar (2)
 • manfaat makan bawang putih yg di bakar (2)
 • manfaat makan bawang putih di bakar (2)
 • manfaat lada untuk merpati (2)
 • manpaat bawsng putih pnggang (2)
 • manfaat konsumsi bawang putih bakar (2)
 • membuat bawang putih bakar (2)
 • manfaat memakan bawang putih bakar (2)
 • merpati di kasih merica (2)
 • manfaat bawang putih panggang untuk wanita (2)
 • mamfast bawang bakar (2)
 • mamfaat makan bawang putih bakar (2)
 • resep bawang putih bakar (2)
 • makan bawang putih di bakar (2)
 • khasiat pil kita (2)
 • khasiat merica menurut islam (2)
 • hasiatbawangputih (2)
 • Khasiat bawang putih bakar untuk kesehatan (2)
 • khasiat bwang putih bakar (2)
 • Apa manfaat makan lada kecil pakai ulam? (2)
 • Kasiyat bawang putih (2)
 • gambar bawang putih (2)
 • Hasiat bawang putih bakar (2)
 • kebaikan minyak bawang putih (2)
 • bawang putih di panggang untuk obat (2)
 • kasiat makan bawang putih bakar (2)
 • kesan lada putih utk kanser (2)
 • cara mengkonsumsi bawang putih bakar (2)
 • hasiat bwang putih kuyit serai gula (2)
 • gambar pokok bawang putih dan khasiatnya (2)
 • khasiat bawang putih untuk burung dara (2)
 • bawang putih bakar khasiat (2)
 • khasiat bawang putih lanang di bakar (2)
 • khasiat bawang putih yang dibakar (2)
 • bawang putih yg di bakar (2)
 • khasiat merica untuk merpati (2)
 • bawah putih bakar (2)
 • kapsul bawang putih (2)
 • kahsihat bawang putih bakar (2)
 • kegunaan bawang putih panggang (2)
 • kegunaan bawang putih di bakar (2)
 • khasiat bawang pytih bakar (2)
 • bagus mana bawang putih rebus dengan dibakar (2)
 • kasiat minum pilkita lebih dari 3 biji (2)
 • khasiat bawang putih kukus (2)
 • bawang putih bagus untuk merpati (2)
 • kasiat kacang tanah buat merpati (1)
 • kebaikan bawang putih bakar dan minyak (1)
 • Kasiat bwang putih bkar (1)
 • kasiat merica untuk merpati (1)
 • kasiyat bawang putih bagi merpati balap (1)
 • kasiat makan bawang putih mentah (1)
 • kebaikan aprikot utk angin ahmar (1)
 • hasiat minyak kasturi (1)
 • Kasiat makan bawang putih panggang (1)
 • kebaikan bawang putih untuk kesihatan (1)
 • kebaikan bawang putih untuk ibu mengandung yang ada jangkitan kencing (1)
 • kasiat mengkonsumsi bawang putih gereng untuk jantan (1)
 • kasiat merica buat merpati kolong (1)
 • kasiat bwang puntih (1)
 • jamu buurung merpati (1)
 • jamu burung merpati (1)
 • Jamu burung dara com (1)
 • jamu bawang putih di bakar (1)
 • hrg bwng pthkating (1)
 • herba bawang (1)
 • HD bawang putih tanaman (1)
 • hasiat makan bawang besar dan kecil dalam kajian islam (1)
 • hasiat bawang putih untuk kesehatan (1)
 • Hasiat bawang putih panggang (1)
 • hasiat bawang putih di bakae (1)
 • jamu merpati masuk angin (1)
 • jamu yg wajib buat merpati balap (1)
 • kandungan zat bawang putih yang di bakar (1)
 • kasiat berambang buat merpati balap (1)
 • kasiat bawang putih yang dibakar (1)
 • kasiat bawang putih untuk burung merpati (1)
 • Kasiat bawang putih panggan (1)
 • kasiat bawang putih dibakar (1)
 • Kasiat bawang putih burung dara (1)

Info Herba TERBARU...

No Banner to displayKapsul Kunyit PUTIH - Mencegah Penyakit

iklan-kunyit-putih
Powered by WordPress | Theme Designed by: www.tuneintuit.net | Thanks to here, www.blendiberia09.org and i-r4i.com