Khasiat Pokok Dukung Anak


Tempah website / System Affiliate untuk Perniagaan Anda... klik sini

Info dan Khasiat Pokok Dukung Anak

Pokok Dukung Anak Nama Saintifik: Phyllanthus Niruri Famili: Eurphorbiaceae Nama Biasa: Dukung Anak Nama lain: Kelek anak, meniran(indonesia),Bhuaionla, kiranelligida(india) Lokasi dijumpai: Di tepi longkang dan di kawasan pertanian Keterangan Dikenali dengan nama meniran bagi masyarakat indonesia , tumbuhan ini termasuk dalam keluarga Eurphorbiaceae. Selalunya tumbuh di kawasan yang tanahnya agak keras, seperti di celah retakan

Khasiat Pokok Dukung Anak

Dalam usaha mengumpul info khazanah herba di Malaysia, kami susun dan senaraikan pelbagai herba dan ulam yang terdapat di Malaysia. Moga ianya menjadi manafaat untuk semua. Amalan memakan ulam-ulaman segar oleh masyarakat kampung, menjadikan mereka hidup sihat sepanjang hayat. Moga ilmu dan khazanah ini tidak hilang di telan zaman.

Artikel kali ini membincangkan tentang Khasiat Pokok Dukung Anak yang mana mempunyai pelbagai nama dan khasiat seperti , , , , , , , .

Info tentang Khasiat Pokok Dukung Anak ini kami masukkan dalam kategori : Buah, Herba, Ubat

MKH
Vgrip
Kunyit putih
Vxgra Krim

khasiat-pokok-dukung-anak

Pokok Dukung Anak

Nama Saintifik: Phyllanthus Niruri
Famili: Eurphorbiaceae
Nama Biasa: Dukung Anak
Nama lain: Kelek anak, meniran(indonesia),Bhuaionla, kiranelligida(india)
Lokasi dijumpai: Di tepi longkang dan di kawasan pertanian

Keterangan
Dikenali dengan nama meniran bagi masyarakat indonesia , tumbuhan ini termasuk dalam keluarga Eurphorbiaceae. Selalunya tumbuh di kawasan yang tanahnya agak keras, seperti di celah retakan simen. Juga boleh didapati di kawasan kebun-kebun sayur dan tanah terbiar. Daun pokok ini adalah dari jenis majmuk bipinat, daunnya kecil berwarna hijau yang agak gelap dan tersusun berselang seli dengan jarak lebih kurang 6-10mm. Ia adalah herba tahunan(annual) dengan ketinggian lebih kurang 30-60 cm. Ia mempunyai bunga yang berwarna putih kekuningan dan satu tangkai bunga mempunyai bunga-bunga kecil yang banyak . Terdapat dua jenis bunga iaitu bunga jantan dan betina. Kapsul bijinya sangat kecil, berpermukaan licin dan dari jenis 3-gonous. Kitaran dari satu biji ke biji yang berikutnya adalah 2 hingga 4 minggu. Dukung anak tumbuh di kawasan yang beriklim tropika seperti Malaysia, Indonesia,Thailand. Juga terdapat di China, India dan dalam kawasan antara Filipina dan cuba. Di kebanyakan tempat ia mendatangkan masalah kepada petani kerana selalunya tumbuh di kawasan pertanian dan dianggap rumpai yang sukar dikawal.

Khasiat Dan Kegunaan
Akar, daun, buah, jus dan keseluruhan tumbuhan ini mempunyai nilai perubatan. Perubatan ayurveda ia digunakan sebagai penghilang dahaga, bronchitis, kusta, anemia, penyakit kelenjar kencing, anuria dan asma. Boleh juga digunakan untuk mengubat penyakit berak berdarah (dysentery) yang kronik (mengikut kaedah perubatan unani dari India). Buahnya digunakan untuk mengubati luka, kerengsaan, penyakit kudis buta (scabies) dan kurap. Akarnya pula (yang masih segar) adalah penawar yang berkesan untuk penyakit kuning (jaundice) terutamanya pada bayi yang baru lahir. Daun yang telah dilumatkan dan dicampur dengan sedikit garam dapur boleh merawat jangkitan kudis buta(scabies). Jika tidak dicampur garam ia boleh ditampal pada luka dan lebam. Ia juga boleh digunakan untuk merawat bisa gigitan ular. Tumbuhan ini juga boleh digunakan sebagai tuba(racun) ikan. Kaedah perubatan ayurveda banyak menggunakan tumbuhan ini samaada dalam bentuk tumbuhan ini dikeringkan dan dijadikan serbuk atau terus menggunakan tumbuhan ini dalam bentuk tumbuhan segar. Walaupun masih sukar untuk menentukan apakah kandungan dalam tumbuhan ini yang menyebabkan ia mempunyai nilai perubatan yang tinggi, ada kajian yang menunjukkan ia memberikan kesan positif untuk mengubati penyakit hepaptitis B, dalam satu kajian, didapati 22 daripada 37, iaitu sebanyak 59% dari pembawa virus hepatitis B yang dirawat dengan persediaan herba dari tumbuhan ini selama sebulan telah kehilangan antigen hepatitis B setelah di uji selepas 15 hingga 20 hari selepas rawatan selesai. Jika menggunakan rawatan biasa hanya 4% dari pembawa akan kehilangan antigen untuk tempoh yang sama. Persediaan herba ini hendaklah di amalkan selama sebulan atau lebih untuk mendapatkan hasil yang terbaik. Jika digunakan secara biasa, tiada kesan sampingan didapati setakat ini. Namun anda dinasihatkan mendapatkan pandangan doktor sebelum memulakan rawatan. Walaupun ia membantu mengurangkan jumlah virus hepaptitis B yang dijumpai didalam darah, ia masih tidak dapat menghilangkan kesemuanya, jadi ia bukanlah penawar kepada penyakit ini, namun mengambilannya dapat mengurangkan dan mengawal pertumbuhan dan pertambahan virus hepatitis B. Kajian lanjut masih dijalankan oleh para saintis mengenai kegunaan dukung anak untuk merawat hepatitis B.

Apa kegunaan pokok Dukung Anak?

Perlindungan Hati
Herba in lazimnya digunakan untuk merawat jaundis (sakit kuning) dan hepatitis. Di China dan India, kajian untuk menilai kesan pelindungnya terhadap hati dibuat dengan mengenakan haiwan makmal kepada toksin hati (bahan yang meracuni hati) seperti alkohol dan parasetamol. Dalam setiap kes, kesan pelindung telah terbukti. Keputusan ini menyerupai kesan pelindung hati yang terhasil oleh sejenis herba tempatan lain, iaitu Hempedu Bumi (Andrographis paniculata).

Anti-Hepatitis B
Pada lewat 1980-an, kalangan penyelidik dan pengamal perubatan herba telah amat terangsang berikutan ujian yang berjaya terhadap herba ini dalam menentang virus Hepatitis B, virus yang menyebabkan sejenis jangkitan beransur-ansur yang dikaitkan dengan barah hati dan dianggarkan dihidapi oleh sekitar 300 hingga 500 juta orang di seluruh dunia. Manakala sains masih sedang mencari-cari suatu rawatan yang mampu melumpuhkan virus ini dan mencegahnya daripada merebak, beberapa kajian terhadap Dukung Anak telah menunjukkan kesan antivirus yang memberangsangkan dalam menentang Hepatitis B. Namun begitu, ujian selanjutnya di tempat lain menghasilkan keputusan yang bertentangan tanpa sebarang perubahan dilihat. Perbezaan-perbezaan ini mungkin di sebabkan oleh kelainan aras kandungan bahan aktif dalam contoh-contoh yang digunakan. Dalam semua ujian ini, para penyelidik tidak mendapati sebarang kesan sampingan atau tindak balas negatif dan merumuskan bahawa herba ini selamat dan tak toksik. Sekiranya digunakan secara bergandingan dengan herba lain, Dukung Anak sekurang-kurangnya menawarkan satu rawatan alternatif yang berpotensi untuk merawat Hepatitis B.
Batu karang (batu buah pinggang dan batu hempedu)

Di Amerika Selatan, Dukung Anak merupakan penawar yang digunakan dengan paling meluas untuk merawat masalah batu karang, baik batu buah pinggang mahupun batu hempedu, sehingga ia digelar oleh masyarakat tempatan sebagai “Penghancur Batu”. Dalam satu kajian klinikal pada tahun 1999 (Campos, A. H. dan rakan-rakan), pati Phyllanthus Niruri telah menunjukkan kesan perencat tak berkait kepekatan yang ampuh dan berkesan terhadap pembentukan hablur kalsium oksalat (ketulan bahan bina yang menghasilkan kebanyakan batu buah pinggang). Ini boleh menjelaskan penggunaannya dalam kaedah perubatan tradisional untuk mencegah pembentukan batu buah pinggang. Herba ini dipercayai memiliki sifat-sifat unik sebagai bahan antikejang dan pengendur otot khusus bagi saluran kencing dan saluran hempedu yang, mengikut tekaan para penyelidik, memudahkan penyingkiran batu buah pinggang, batu pepundi kencing dan batu hempedu.

Antivirus
Penyelidikan terbaru terhadap Phyllanthus Niruri menunjukkan bahawa aktiviti antivirusnya merangkumi ‘virus kurang imun manusia’ (human immunodeficiency virus) atau HIV, iaitu virus yang menyebabkan penyakit AIDS. Sekumpulan penyelidik Jepun menemukan sifat-sifat perencat virus HIV-1 pada tahun 1992 dengan satu pati ringkas daripada pokok ini. Pusat Penyelidikan Farmaseutik Bristol- Myers Squibb telah mengasingkan sekurang-kurangnya satu daripada juzuk (kandungan) pada pokok ini yang menyumbangkan kepada aktiviti ini – iaitu sebatian unik yang mereka namakan “niruriside”.
Manakala dianggarkan bahawa waktu yang lama lagi masih perlu dilalui sebelum herba ini diambil masuk ke dalam senarai dadah farmaseutik piawai, ia kini digunakan oleh para pengamal perubatan herba dan kesihatan alamiah di serata dunia dalam pelbagai rumusan untuk masalah-masalah tersebut di atas. Bagaimanapun, dalam bidang perubatan pencegahanlah barangkali herba seperti Phyllanthus Niruri digunakan secara paling meluas. Keperluan ini kini menjadi sekian menyerlah dalam menghadapi ancaman semakin membesar daripada pelbagai penyakit virus yang kita tidak mempunyai sebarang rawatan ortodoks untuk menentangnya. Paling utama, herba ini tidak toksik dan bila digunakan secara bergandingan dengan herba lain, membantu meningkatkan sistem pertahanan tubuh kita terhadap ketoksikan (keracunan) dan penyakit.

 

Penanaman

Dukun anak dibiak mengunakan biji benih. Penyemaian boleh dilakukan dengan mengunakan dulang menyemai stirofon. Anak benih yang bercambah sedia untuk dipindahkan ke dulang penanaman selepas 7 hari kemudian. Ketinggian anak benih pada masa ini dalam lingkungan 10-15mm.

pokok dukun anak 3

Lagi info tentang herba :

 • pokok dukung anak (1477)
 • khasiat pokok dukung anak (568)
 • daun dukung anak (495)
 • Dukung anak (379)
 • khasiat dukung anak (195)
 • khasiat daun dukung anak (188)
 • pokok dokong anak (88)
 • manfaat daun dukung anak (87)
 • pokok dukung anak untuk demam kuning (81)
 • pokok dukung anak dan khasiatnya (78)
 • rumput dukung anak (68)
 • gambar pokok dukung anak (57)
 • pokok dukong anak (50)
 • gambar pokok (42)
 • cara guna pokok dukung anak (40)
 • herba dukung anak (37)
 • khasiat rumput dukung anak (37)
 • daun dukung anak kuning (36)
 • gambar daun dukung anak (32)
 • dukung anak khasiat (31)
 • pokok dukun anak (30)
 • kegunaan pokok dukung anak (28)
 • khasiat pokok dokong anak (27)
 • kebaikan pokok dukung anak (26)
 • khasiat pokok dukong anak (25)
 • pokok dukung (24)
 • pokok dukung anak khasiat (23)
 • daun dokong (23)
 • daun dokong anak (22)
 • daun dukung (21)
 • khasiat tumbuhan dukung anak (19)
 • tanaman dukung anak (19)
 • Manfaat dukung anak (19)
 • Pohon dukung anak (18)
 • khasiat air dukung anak (18)
 • khasiat herba dukung anak (18)
 • dukung anak pokok (18)
 • manfaat daun sidukung anak (16)
 • manfaat tanaman dukung anak (16)
 • tumbuhan dukung anak (15)
 • dokong anak (15)
 • cara rawatan kampung kudis buta (14)
 • daun sidukung anak (14)
 • khasiat buah dokong (14)
 • kasiat pokok dukung anak (13)
 • Daun ubat kudis (13)
 • khasiat dukong anak (13)
 • khasiat dokong anak (12)
 • imej pokok dukung anak (12)
 • kelebihan pokok dukung anak (12)
 • kegunaan daun dukung anak (12)
 • pokok daun dukung anak (12)
 • tumbuhan tumbuh d simen utk ubat (12)
 • pokok dukung anak untuk hepatitis b (11)
 • khasiat pokok dukun anak (11)
 • khasiat daun dokong anak (10)
 • pokok gendong anak (10)
 • pokok dukung anak merah (10)
 • pokok du (9)
 • pokok dukung anak untuk penyakit kuning (9)
 • khasiat pohon dukung anak (9)
 • dukong anak (9)
 • dukun anak (8)
 • daun dukun anak (8)
 • image pokok dukung anak (8)
 • daun dukung anak untuk jaundice (8)
 • herba untuk hati (7)
 • kasiat daun dukung anak (7)
 • pokok dukung ank (7)
 • manfaat tumbuhan dukung anak (6)
 • khasiat pokok du (6)
 • kasiat dukung anak (6)
 • Khasiat tanaman Dukung anak (6)
 • khasiatdukunganak (6)
 • khasiat daun sidukung anak (5)
 • bunga dukung anak (5)
 • rumput yang boleh dijadikan ubat (5)
 • pohon dukun anak (5)
 • pokok bisa ular (5)
 • rahsia daun untk hilangkan demam (4)
 • pokokdukung anak (4)
 • pokok kadok (4)
 • ubat untok b (4)
 • Daun sidukuang anak (4)
 • daun dukung anak untuk hamil (4)
 • kegunaan daun sidukung anak (4)
 • khasiat pokok dukung ank (4)
 • khasiat buah dukong (4)
 • cara menggunakan pokok dukung anak (4)
 • daun dukong a (3)
 • Amin buah buasir (3)
 • daun du (3)
 • khasiat dan perbezaan daun ketum dengan daun dokong (3)
 • Khasiat daun dukung (3)
 • gbr pokok (3)
 • khasiat duk (3)
 • khasiat tumbuhan ubatan (3)
 • khasiat rumput gendong anak (3)
 • bunga yang terdapat di malaysia (3)
 • daun si dukung anak (3)
 • khasiat pokok amin buah (3)
 • ubat herba untuk kudis buta (3)
 • pic daun dukung anak (3)
 • sidukung anak (3)
 • ubat kayap paling mujarab (3)
 • pokok dukong anak com (3)
 • pokok dukung budak (3)
 • pokok herba batu karang (3)
 • manfaat sidukung anak (3)
 • pokok herba untuk rawat tiub falofio tersumbat (3)
 • rumput ubat batu karang (3)
 • pokok kelek anok (3)
 • pokok meniran (3)
 • pokok dukung anak untuk hamil (3)
 • rumpai dukung anak (3)
 • manfaat dukun anak (3)
 • nama saintifik dukung anak (3)
 • pokok kelek (2)
 • pokok ubat kurap (2)
 • tanaman harba (2)
 • pokok herba penawar cacing (2)
 • pokok dokong anak/khasiat (2)
 • pohon dukong (2)
 • pokok dukung anak di sungai buloh (2)
 • rumput sidukung anak (2)
 • pokok duku (2)
 • pokok dukun (2)
 • pokok dukung anak untuk hamil dan cyst (2)
 • pokok dukung anak rawat kuning (2)
 • sedukung anak (2)
 • pokok amin buah (2)
 • tumbuhan herba ubat tumor (2)
 • ubat kudis buta cara tradisional (2)
 • Ubat2 batu karang budak (2)
 • nama ubat scabies (2)
 • manfaat tumbuhan sidukung anak (2)
 • manfat sedukung anak untuk jerawat (2)
 • manfaat daun sedukung anak (2)
 • Pohon ubat kayap (2)
 • ubat kudis buta paling mujarab (2)
 • kasiat rumput dukung (2)
 • harba penyakit kuning (2)
 • hasiat pokok dukung anak (2)
 • dukong anak herba (2)
 • hasiat pokok yang boleh rawat ayam kurap (2)
 • herba apa untuk merawat kudis (2)
 • kebaikan buah dokong (2)
 • kebaikan daun mendukung anak (2)
 • daundukunganak (2)
 • gambar daun pokok dukung anak (2)

Info Herba TERBARU...

No Banner to displayKapsul Kunyit PUTIH - Mencegah Penyakit

iklan-kunyit-putih
Powered by WordPress | Theme Designed by: www.qtrgames.com | Thanks to http://www.welcell.com, www.seslichatsohbet.net and ir4carduk site